Upplösning


"Räcker min bild i storlek?"

För att underlätta när du ska beställa försöker vi här förklara vad du bör tänka på när du ska bedöma om din bild har tillräcklig upplösning.

Först och främst: tänk på att motivet spelar stor roll i hur hög upplösning som behövs. En bild med mycket detaljer kräver en hög upplösning medan bilder med få detaljer ofta går att skriva ut i betydligt lägre upplösning.

På vår poster-tjänst skrivs alla bilder större än 30x45 cm ut i 200 dpi. Om du har liten text, tunna linjer eller ett collage av många små bilder så finns alternativet 400 dpi på vår prefix-tjänst.

Hur detaljerad är bilden

Ju större bild du gör, desto längre är naturligtvis betraktningsavståndet, såvida inte detaljrikedomen kräver att du tittar på bilden väldigt nära. Detta innebär att en större bild naturligtvis kräver betydligt lägre upplösning (i dpi) än en liten bild. En bild som är bra i storlek A3 blir ju lika bra på en husvägg!

Se storlek på väggen
Håll upp din bild mot väggen där du vill hänga din förstoring. Den kommer då att ha samma kvalité på väggen som den bild du håller i handen, förutsatt att du betraktar den från det avståndet.


En mycket bra tumregel som du kan använda är att titta på bildens storlek i pixeldimensionen. Det gör du ofta lätt genom att ställa muspekaren på bilden och avläsa informationen. Dela pixlarna med 100 och du får en storlek i centimeter som du kan göra din bild med absolut högsta kvalité.

I exemplet här så blir bilden perfekt i ca 24x30 cm.